Хеликоптери в небето над Скопие, засилено полицейско присъствие по улиците в

...
Хеликоптери в небето над Скопие, засилено полицейско присъствие по улиците в
Коментари Харесай

Заради честванията за Гоце Делчев в Скопие: Стигна се до напрежение на границата

Хеликоптери в небето над Скопие , засилено полицейско наличие   по улиците в деня на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Подстъпите към църквата „ Свети Спас ”, където е гробът на революционера, са блокирани, има доста хора на всички места. На този фон  срив в системата „ вход ” на „ Гранична полиция ” на Северна Македония  доведе до напрежение и опашки от чакащи . В момента към този момент коли и камиони се пропущат поетапно в двете направления.

Движението бе прекратено към 9:00 ч . тази заран, от пункта обясниха, че е поради неработеща система.  Над 100 автомобила бяха блокирани на границата сред България и Република Северна Македония сред граничните пунктове „ Гюешево “ и „ Деве хълм “. Пътуващи за честването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев също бяха в спрените на границата коли. Сред чакащите коли бяха и такива с регистрация в Сърбия и Северна Македония

Някои от пътуващите показаха, че дефинират прекъсването като провокация . Председателят на фондация „ Македония “ Виктор Стоянов съобщи, че е нужно България да отговори на тези дейности уместно.  

Около 13:00 ч. българско време придвижването на границата сред България и Република Северна Македония беше пуснато
и двете направления. Според граничните служби на Република Северна Македония - след премахване на техническия проблем.

Дали ще вървим през днешния ден в Скопие ще решим според от ситуацията по границата , сподели по-рано евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в Благоевград, където взе участие в формалното честване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

Пред публицисти Джамбазки разяснява, че „ това, което се случва на граничните пунктове, е безспорен срам “ , като посочи, че български жители биват бавени на граничен пункт сред България и Република Северна Македония (РСМ).  " Ако тези провокации не престават, бавят хората, е безусловно обидно пред паметта на Гоце Делчев да се взе участие в подобен „ цирк “ и да висиш по границата като част от антибългарска акция ", добави той.

" Гоце Делчев може и би трябвало да бъде празнуван от всеки един българин, освен на 4 февруари " , сподели още евродепутатът и добави, че посегателствата против български културни клубове в РСМ не са свързани с личностите, на които са наречени, а с това че са български. 

Заместник министър-председателят по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи  Иван Демерджиев  и заместител министър Венцислав Катинов са на посещение в македонската столица Скопие и ще положат цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „ Свети Спас “.

„ Ще изчакаме да дойдат сънародниците ни, които идват от България, по този начин че да се съберем и да поднесем дружно цветя на гроба на Гоце Делчев “, съобщи вътрешният министър.

Той изрази  вяра , че управляващите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде образец с дейностите на българските управляващи при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече безусловно безпрепятствено.

„ Много е значимо защитата тук да е проведена, както беше в Благоевград  – тогава бяха позволени всички, които имаха предпочитание да отдадат респект. Очакваме да дойдат към 100-150 души наши сънародници и в действителност е доста значимо всички, които имат предпочитание да дойдат, да бъдат позволени и да им бъде обезпечено безвредно посещаване на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на сътрудника ми от Северна Македония “, съобщи министър Демерджиев.

Той удостовери пред медиите, че  има данни за български жители, спрени на границата с Република Северна Македония . Министър Демерджиев разясни, че е важно по какъв начин ще бъде процедирано с българските жители - освен да не бъдат спрени, само че и по какъв начин ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане задоволително бързо.

„ Ако има воля и предпочитание фактически да се извърши заявеното за безпроблемно и сигурно посещение , те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена сигурността им, ще се срещнем с тях и ще отдадем респект дружно. Ако инспекциите протичат часове наред, това ще значи че декларациите не дават отговор на истината “, уточни той.

Министър Демерджиев заяви, че вчера получил уверенията на сътрудника си вътрешен министър на РСМ за подхванатите ограничения да не се допусне блокиране на автомагистралата към Скопие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР